De Rookie WR-klasse van 2022 verplettert de verwachtingen al

Van 2019 tot 2021 werden 13 wide receivers gepakt in de eerste ronde van de NFL draft. Sommige van deze ontvangers, namelijk Justin Jefferson, Ja’Marr Chase en Jaylen Waddle, debuteerden met historische, recordbrekende campagnes en klommen op naar de top van de positie tegen het einde van hun eerste jaar. Anderen, zoals CeeDee Lamb, Jerry Jeudy en DeVonta Smith, hadden iets bovengemiddelde rookie-seizoenen, maar zijn sindsdien uitgegroeid tot high-end starters. Natuurlijk zijn er enkele opmerkelijke missers geweest in de groep, maar voor het grootste deel produceren de eerste ronde rookie-ontvangers eerder dan op enig ander punt in de NFL-geschiedenis.

Het is vroeg, maar de eerste ronde van de rookie-ontvangerklasse van 2022 ziet eruit als een andere speciale. Gedurende twee weken heeft het kwintet (exclusief nummer 12-keuze Jameson Williams, die misschien wel de meest getalenteerde rookie-ontvanger van dit jaar is, maar ten minste week 4 op IR zal zijn als hij herstelt van een ACL-scheur) gemiddeld iets minder dan acht doelen, vijf recepties en 64 ontvangen yards per spel, terwijl het bovennatuurlijke talent dat leidde, werd getoond Belsignaal stafschrijver Ben Solak om in april te concluderen dat er “nooit meer een zwakke conceptklas op de ontvangerpositie zou zijn.”

Laten we in week 3 eens nader kijken naar de prestaties van deze vijf rookies en een idee geven van hoe hun statistieken er aan het einde van het seizoen uit kunnen zien.

Nr. 8 Kies Drake Londen, Atlanta Falcons

Statistieken gedurende twee weken: 19 doelen, 13 ontvangsten, 160 yards, 1 touchdown
Tempo voor het hele seizoen: 162 doelen, 111 ontvangsten, 1360 yards, 9 touchdowns

Het USC-product was de eerste ontvanger die in april werd opgesteld, en niet zonder reden. Met 6-foot-4 en 213 pond wordt Londen vergeleken met Mike Evans, een andere grote voormalige basketbalspeler met een bijna ongeëvenaarde vangstradius. Atlanta’s nieuwe X-ontvanger leidt momenteel alle rookie-wideouts in de ontvangstklasse, recepties en ontvangende werven van Pro Football Focus, en volgens TruMedia voert hij ook 33 procent van de totale doelen van zijn team aan, het hoogste percentage gedurende twee weken door een rookie-brede ontvanger sinds Larry Fitzgerald in 2004.

De FBS-leidende 19 betwiste vangsten van Londen vorig seizoen werden door sommige ontwerpexperts als een rode vlag beschouwd, waarbij zijn gebrek aan rechte lijnsnelheid vaak werd aangehaald als de reden dat hij moest vechten voor zoveel springballen op de universiteit. Tot dusverre in de NFL heeft hij echter een bovengemiddelde afstand van 3,8 meter per route behaald en heeft hij constant extra yards gegenereerd na de vangst, ondanks het feit dat hij niet over de wielen van sommige van zijn ontwerpgenoten beschikte.

Bekijk de onderstaande clip van week 1 tegen de Saints, toen de rookie de zwakke plek in de verdedigingszone vond en met één snee 12 meter hoger stond:

London maakte het stuk af met een truckstick, maar merkte op dat hij ook de tegenwoordigheid van geest had om onmiddellijk terug te rennen naar de scrimmagelijn om Atlanta nog voor de rust een kans te geven op een nieuw stuk. Dat is het hoogste bewustzijn voor een ontvanger die in zijn eerste carrièregame speelt.

Zijn vroegrijpheid stopt daar echter niet. De rookie toonde vergelijkbare slimheid tijdens deze scramble-oefening met Marcus Mariota tegen de Rams in week 2:

Natuurlijk, Mariota’s mobiliteit heeft dat spel misschien in leven gehouden, maar het zou niets zijn zonder de geslepen freelance zig-route van Londen en de teen-tikkende zijlijngreep. Het is dit soort slimme, subtiele spel – tegen een sterke verdediging – waardoor Londen eruitziet als een toekomstige ster.

Door twee wedstrijden met de Falcons is het duidelijk dat Londen meer is dan een jump-ball-bedreiging met beperkte snelheid. Op dit moment lijkt hij op de betere helft van Atlanta’s “Twin Towers” en is hij net zo getalenteerd als de andere ontvangers in deze klasse. Falcons-fans moeten maar hopen dat Kyle Pitts snel meedoet.

Nr. 10 Kies Garrett Wilson, New York Jets

Statistieken gedurende twee weken: 22 doelen, 12 recepties, 154 yards, 2 touchdowns
Tempo voor het hele seizoen: 187 doelen, 102 ontvangsten, 1.309 yards, 17 touchdowns

De voormalige ster uit de staat Ohio brak afgelopen weekend op grote schaal uit in Cleveland, met de presentatie van de kantelsnelheid en route-running karbonades die hem tot Danny Kelly’s topontvanger maakten op weg naar het ontwerp van 2022.

Laten we om te beginnen even de tijd nemen om zijn ultra-kronkelige routekaart van de matchup van de Jets met de Browns te waarderen:

Wilson eindigde de wedstrijd met 102 yards en twee touchdowns, inclusief deze vervaging van de doellijn nadat hij mede-rookie Martin Emerson Jr. uit zijn schoenen had gestoten bij de scrimmage:

Wat opvalt aan de prestaties van Wilson in week 2, is hoe succesvol hij was ondanks Joe Flacco’s nauwkeurigheidsproblemen gedurende het spel. Wilson won consequent snelle routes tegen de Browns, maar Flacco’s passes waren vaak een slag achter de rookie of boven zijn hoofd. Volgens PFF waren drie van Wilsons 14 doelen onvolledig vanwege onnauwkeurige passes, waaronder een die hem een ​​derde touchdown op de dag zou hebben gegeven:

Maar maak je geen zorgen, Jets-fans. Flacco is een stand-in voor rijzende superster Zach Wilson … die vorig seizoen de competitie leidde in een slecht worppercentage. Oké, dus misschien is er een kwestie van een quarterback in New York die de vooruitzichten op korte en lange termijn van Wilson zal beïnvloeden. En verdorie, misschien zal hij gedurende zijn hele carrière te maken krijgen met consistent slecht quarterback-spel, à la Allen Robinson II. Zelfs in dat scenario is het echter moeilijk voor te stellen dat de gepolijste Wilson – die momenteel de NFL leidt met acht doelen in de rode zone, waaronder zeven binnen de 10-yard-lijn – faalt.

Voor nu moeten we vieren dat de Jets een echt goede ontvanger hebben opgesteld die slechts aan de oppervlakte van zijn potentieel krabt. We kunnen de quarterback-vragen voor een andere dag bewaren.

Nr. 11 Kies Chris Olave, New Orleans Saints

Statistieken gedurende twee weken: 16 doelen, 8 recepties, 121 yards, 0 touchdowns
Tempo voor het hele seizoen: 136 doelen, 68 ontvangsten, 1029 yards, nul touchdowns

Het is duidelijk dat de Saints het diep willen werpen op de 6-voet speedster, die de Saints zo graag wilden opstellen dat ze in wezen handelden vijf keuzes voor de mogelijkheid om hem te selecteren in het ontwerp van april.

Gedurende twee weken leidt Olave alle ontvangers in doelen van meer dan 20 yards en heeft het gemiddelde van een verbazingwekkende 38,7 air yards op dergelijke spelen. Hij staat ook op de vierde plaats onder ontvangers in go-route-percentage (misschien een zegen en een vloek), en de negende in team air yard share.

Sinds TruMedia de statistiek begon te volgen, waren de 334 air yards van Olave in week 2 de derde meest door een ontvanger, en de meeste sinds de 22-target game van DeAndre Hopkins in 2015. Ze waren ook de meest door een rookie tijdens die periode, langs Odell Beckham Jr.’s score van 322 yards, hoewel Olave vorige week acht doelen minder wist te behalen dan OBJ in die wedstrijd.

Simpel gezegd, Jameis Winston gooit het veld naar deze kerel. Dat is het goede nieuws.

Het probleem is, nou ja, Winston. Op zondag miste Winston Olave vijf keer, wat gelijkstond voor de op één na meest onnauwkeurige passes naar een specifieke ontvanger in een wedstrijd in de afgelopen twee seizoenen.

New Orleans mei willen om Olave te dwingen, maar het maakt niet uit hoeveel blikken de rookie krijgt, hij doet niets met passes als deze, die kwamen bij back-to-back plays:

Olave zal alleen zo ver gaan als zijn quarterback hem leidt – wat op diepe passes vaak te ver is! – en de vroege rendementen zijn niet veelbelovend. Sommige van de nauwkeurigheidsproblemen kunnen zijn omdat Winston speelt met meerdere breuken in zijn ruggengraat (hoe? Waarom?), maar hij zag er in 2021 ook niet veel beter uit dan tijdens zijn laatste volledige seizoen als starter, toen hij 30 gooide. onderscheppingen en leidde de competitie in onnauwkeurige passes.

Van ontvangers met het atletische profiel van Olave – zijn verticale sprong en lengte gerangschikt in respectievelijk het 12e en 35e percentiel in de database van MockDraftable – kan niet worden verwacht dat ze regelmatig springballen winnen, vooral niet met een quarterback die de bal niet kan afleveren op -punt.

Aanvallende coördinator Pete Carmichael Jr. zou snellere routes kunnen bedenken om de groentje de bal in de ruimte te krijgen, maar dat is misschien beter voor Olave’s telstatistieken dan voor de aanval. Ondanks zijn snelheid was Olave tenslotte niet de meest elektrische speler na de vangst op de universiteit, en hij is waarschijnlijk het beste gediend om de verdediging op te rekken om veiligheidshulp weg te halen bij Michael Thomas en Jarvis Landry.

Nu Sean Payton niet langer voorop loopt in de aanval en Winston gekwetst speelt, heeft de rookie uit de staat Ohio misschien niet de onmiddellijke impact waarop Mickey Loomis en Co. hoopten toen ze hemel en aarde bewogen om hem te verwerven. Dat gezegd hebbende, zou het me niet verbazen als Olave in een opwindend tempo luchtwerven zou blijven verzamelen.

No. 16 Pick Jahan Dotson, Washington Commandanten

Statistieken gedurende twee weken: 10 doelen, 7 recepties, 99 yards, 3 touchdowns
Tempo voor het hele seizoen: 85 doelen, 60 recepties, 842 yards, 26 touchdowns (LOL!)

Zeer weinig experts zagen het aankomen, maar Dotson’s gebruik in het vroege seizoen is buiten de hitlijsten in Washington, waar de voormalige Nittany Lion deel uitmaakt van een drieledig ontvangstkorps met Terry McLaurin en Curtis Samuel dat eruitziet als een van de beste in het voetbal. Dotson’s 93 routes gedurende de eerste twee weken zijn het meest door een rookie tijdens hun eerste twee wedstrijden die teruggaan tot 2013, en zijn 141 snaps staan ​​dit seizoen op de derde plaats van alle NFL-ontvangers.

Dotson was misschien wel de meest indrukwekkende rookie-ontvanger in week 1, aangezien twee van zijn vijf doelen voor touchdowns gingen. Hij ving nog een touchdown in week 2 tegen de Lions, waarmee hij de eerste rookie pass catcher in het afgelopen decennium was die drie keer scoorde in de eerste twee weken van het seizoen.

Net als de andere ontvangers op deze lijst, zijn er belangrijke vragen over de quarterback die het schip bestuurt. Carson Wentz was aan het einde van vorig seizoen zo slecht dat Indianopolis hem naar de Commanders stuurde voor een pakket met keuzes, slechts een jaar nadat hij een voorwaardelijke tweede-rounder (die in een eerste werd omgezet) voor hem had ingeruild.

Tot nu toe is Wentz echter meer dan bruikbaar geweest, hij behoort tot de top 10 passers van de competitie in verwachte punten toegevoegd per spel, passerende yards en passerende touchdowns.

Ondanks zijn consistente deelname aan de route, is Dotson niet zo’n jachthond geweest zoals de drie ontvangers die voor hem waren opgesteld. Het is mogelijk omdat het ontvangende korps van Washington superieur is aan dat van de andere teams en er meer spelen zijn ontworpen voor ervaren wideouts. Toch is het een beetje merkwaardig dat Dotson net zoveel op het veld is geweest als hij heeft gedaan en dat hij slechts zeven vangsten heeft weten te behalen. Zijn verstandhouding met Wentz zal iets zijn om in de gaten te houden.

Nr. 18 Pick Treylon Burks, Tennessee Titans

Statistieken gedurende twee weken: 11 doelen, 7 recepties, 102 yards, 0 touchdowns
Tempo voor het hele seizoen: 94 doelen, 60 ontvangsten, 867 yards, nul touchdowns

Burks’ eerste dag in het rookie minicamp was er een om nooit te vergeten. De nieuwe Titans-ontvanger, wiens ontwerprechten werden verkregen in een ruil met de Eagles voor Pro Bowler AJ Brown, moest het veld vroeg verlaten en werd opgemerkt met een inhalator nadat hij tijdens de training worstelde met conditionering.

Een paar weken later werd onthuld dat Burks astma heeft, wat, hoewel het geen slopende aandoening was voor de 22-jarige, waarschijnlijk als een onaangename verrassing kwam voor een schare fans in Tennessee, in de hoop dat de Arkansas-ontvanger de enorme leegte zou opvullen die door Brown was achtergelaten. . Twitter en de mediacyclus gingen, voorspelbaar, wild.

Gedurende twee weken in het reguliere seizoen is het duidelijk dat veel van het voer buiten het seizoen ongegrond was. Het kind kan spelen.

Onder gekwalificeerde rookie-ontvangers staat Burks op de eerste plaats in PFF-offensieve indeling en yards per routerun, en hij is ongeveer net zo effectief als Robert Woods als een runblocker, wat iets zegt aangezien Woods een van de beste run-blocking-ontvangers in het voetbal is.

Burks heeft niet de telstatistieken van de andere vier jongens op deze lijst, maar er is een sterk argument dat hij zowel in zijn overtreding als in een van hen past. Zijn betrokkenheid neemt ook toe, aangezien zijn streefaandeel verbeterde van 16 procent in week 1 tot 27 procent in week 2.

In de zomer werd de algemeen directeur van Titans, Jon Robinson, gevraagd of Burks Brown moest “vervangen”. Zijn antwoord? “Treylon moet opengaan, passen en blokkeren.”

Tot nu toe, zo goed.

Leave a Comment