In juni uitgevoerde bevelschriften waren gericht tegen 2 PEI-landbouwbedrijven die verdacht werden van illegale handelingen

Federale rechercheurs vertelden rechtbankfunctionarissen eerder dit jaar dat ze geloofden dat twee landbouwbedrijven in het oosten van PEI betrokken waren bij een illegaal plan om buitenlandse werknemers op te lichten door “grote sommen geld” in rekening te brengen voor banen die niet bestonden.

Canadian Nectar Products en Island Gold Honey, die beide een Montague-adres hebben, werden genoemd in een huiszoekingsbevel dat op 21 juni van dit jaar werd uitgevoerd door onderzoekers van de Canadese grensdienst.

Volgens het huiszoekingsbevel werden arbeiders naar Prince Edward Island gelokt met de belofte van werk en de mogelijkheid om permanent in Canada te verblijven.

Bij aankomst in de provincie kregen arbeiders te horen dat er weinig of geen werk beschikbaar was, maar kregen ze frauduleuze loonstrookjes, naast andere vermeende overtredingen van de Immigration and Refugee Protection Act.

In sommige gevallen beweren arbeiders dat ze gedwongen waren om het vliegticket naar Canada terug te betalen en dat ze de instructie kregen om “de waarheid te verbergen” over hun arbeidsovereenkomsten als ze door de autoriteiten werden ondervraagd.

Werknemers beweren ook dat ze werden gedwongen om ontslagbrieven te ondertekenen, evenals andere documenten die ze niet begrepen.

Roger O’Neill wordt uiterst rechts weergegeven op deze bestandsfoto uit 2017. Hij was destijds voorzitter van de PEI Beekeepers Association en hij en anderen in de branche riepen de provincie op om 100 procent van de bijenkorven die uit Ontario werden geïmporteerd te inspecteren. (Isabella Zavarise/CBC)

Roger O’Neill, eigenaar van het bedrijf dat Island Gold Honey produceert, en Kamalpreet Khaira, geïdentificeerd als eigenaar van Canadian Nectar Products, worden genoemd als personen van belang in het lopende onderzoek door de Canada Border Services Agency.

Canadian Nectar Products exploiteert al ongeveer acht jaar appelboomgaarden in het oosten van PEI.

Khaira wordt ook genoemd als eigenaar van CWC Immigration Solutions of Brampton, Ont. Het wordt beschreven als een immigratie-adviesbureau, met kantoren in British Columbia en daarbuiten.

Een voormalig conservatief parlementslid uit Brits-Columbia, Gurmant Grewal, was op een gegeven moment ook mede-eigenaar van Canadian Nectar Products en wordt als zodanig vermeld in het huiszoekingsbevel. Hij e-mailde deze week echter CBC om te zeggen: “Ik ben geen mede-eigenaar van en ben niet betrokken geweest bij Canadian Nectar Products sinds 2017; daarom ben ik niet op de hoogte van hun vermeende zakelijke praktijken met deze kwestie.”

Voormalig liberaal parlementslid Sheila Copps was een vroege financier van het project en steunde het in 2014. Ze maakte een reis naar Prince Edward Island om te zeggen dat ze hoopte te helpen om van de provincie ‘appelhoofdstad van de wereld’ te maken. Haar naam komt niet voor in de gerechtelijke documenten.

Het kantoor van Canadian Nectar Products in de Down East Mall in Montague was afgelopen augustus om 10.45 uur op een woensdagochtend gesloten en donker. Op de deur van het kantoor stond ook bedrijfsinformatie van Fruits Canada en Atlantic Canada Nurseries. (Carolyn Ryan/CBC)

De aantijgingen in die documenten, die vertegenwoordigers van de Canada Border Services Agency tijdens een zitting achter gesloten deuren aan de rechter van de PEI-provinciale rechtbank, Jeff Lantz, hebben uiteengezet tijdens het zoeken naar de aanhoudingsbevelen, zijn niet bewezen in de rechtbank.

Woensdag van deze week bevestigde de Canada Border Service Agency in een e-mail dat er geen aanklacht is ingediend in verband met deze zaak. “Dit blijft een actief onderzoek”, vervolgde de e-mail. “De CBSA is gebonden aan de Privacywet en kan geen commentaar geven of verdere details geven over specifieke individuele gevallen of personen, tenzij er formeel een aanklacht is ingediend.”

CBC News deed herhaaldelijk pogingen om O’Neill en Khaira te bereiken.

O’Neill belde terug en zei: “Geen commentaar.” Khaira heeft niet gereageerd.

Aanvankelijk verzegeld door de rechtbank

De 41 pagina’s die het verzoek om huiszoekingsbevelen ondersteunden, werden door de rechtbank verzegeld op het moment dat de huiszoekingsbevelen werden goedgekeurd, maar CBC News vroeg om beschikbaarstelling aan de media vanwege het publieke belang. Een rechter stemde ermee in om hen vrij te laten met wat informatie geredigeerd.

Het document bevat de beschuldigingen van wangedrag van een CBSA-onderzoeker toen het bureau toestemming van de rechtbank vroeg om bewijsmateriaal te doorzoeken en mogelijk in beslag te nemen van gebouwen, kantoren, computers, telefoons en voertuigen die door de landbouwbedrijven worden gebruikt.

In de loop van het onderzoek werd ontdekt dat Khaira buitenlanders grote sommen geld in rekening brengt in ruil voor banen die verband houden met de landbouwsector op PEI die niet bestaan.— Document voor de aanvraag van een huiszoekingsbevel

“Tijdens het onderzoek werd ontdekt dat Khaira buitenlanders grote sommen geld in rekening brengt in ruil voor banen die verband houden met de landbouwsector op PEI die niet bestaan”, aldus de aantijgingen in het document.

“Het lijkt erop dat O’Neill nauw samenwerkt met Kamalpreet Khaira om buitenlanders en Canadese autoriteiten op te lichten … Dit omvat het indienen van werkvergunningaanvragen voor banen die niet bestaan ​​of het genereren van valse loonstrookjes in ruil voor geld van buitenlanders.”

O’Neill en Khaira “hebben materiële feiten verkeerd voorgesteld of achtergehouden” in hun omgang met immigratieautoriteiten, volgens beschuldigingen in het document.

Volgens het document begon het CBSA-onderzoek afgelopen november, nadat de federale overheid een tip had ontvangen van het Cooper Institute, een in Charlottetown gevestigde organisatie die pleit voor een eerlijke behandeling van buitenlandse werknemers.

Die informatie had betrekking op klachten van werknemers over de levensomstandigheden en werkgelegenheid die door Island Gold Honey werden verstrekt.

Eliza MacLauchlan van het Cooper Institute, de denktank die zorgen over de behandeling van arbeiders onder de aandacht bracht van de Canada Border Services Agency. (Shane Hennessey/CBC)

“Immigratieadviesbureaus, bepaalde die met tijdelijke buitenlandse werknemers werken, kunnen behoorlijk uitbuitend zijn”, zegt Eliza MacLauchlan, programmacoördinator bij het Cooper Institute. “Deze werknemers komen naar Canada; de enige relatie die ze hebben met iemand in Canada is vaak die van hun werkgever, en dus zijn ze erg afhankelijk van hen.”

‘Leefomstandigheden waren erbarmelijk’

CBSA-onderzoekers interviewden zeven werknemers die afgelopen augustus uit het buitenland waren aangekomen nadat ze een baan hadden aanvaard van Island Gold Honey.

“Allemaal [redacted] onderdanen klaagden dat de levensomstandigheden vreselijk waren’, aldus het document.

Bij aankomst in Charlottetown werden de arbeiders in quarantaine geplaatst in een plaatselijk motel, maar ze werden niet betaald voor hun tijd in isolatie, zoals vereist volgens het programma voor tijdelijke buitenlandse werknemers.

Alle klagers vertelden CBSA dat ze nooit echt voor Island Gold Honey hadden gewerkt, maar in plaats daarvan naar het bedrijfspand van Canadian Nectar Products aan Peters Road in Alliston, PEI waren gebracht.

Tijdens daaropvolgende interviews vertelde een werknemer de onderzoekers dat ze via een overzees adviesbureau waren aangeworven om voor Island Gold Honey te werken. De persoon betaalde dat bedrijf $ 50.000 US om te helpen met de sollicitatie.

Na aankomst op PEI in oktober 2021, werd de werknemer meegenomen naar een boerderij terwijl het werk werd geregeld. Twee maanden later was de werknemer nog steeds niet aan het werk.

Een andere medewerker vertelde CBSA dat herhaalde telefoontjes naar O’Neill niet werden beantwoord en dat niemand van Island Gold contact opnam nadat de persoon in Canada was aangekomen. In plaats daarvan werd de nieuwkomer doorverwezen naar Canadian Nectar Products.

Werknemers die zijn ingehuurd via het Harvest and Prosper-pilootproject, zien bomen snoeien bij Canadian Nectar Products in 2018. (Randy McAndrew/CBC)

De arbeider zei dat Khaira, exploitant van Canadian Nectar Products, zei dat hij slechts 20 uur per week kon bieden, niet fulltime zoals beloofd door Island Gold Honey. De werknemer kreeg echter te horen dat er loonstrookjes zouden worden uitgegeven waarop stond dat het volledige loon werd betaald.

De werknemer zei ook dat hij gedwongen was een ontslagbrief te ondertekenen.

In april spraken CBSA-onderzoekers met een werknemer die zei dat ze door Kamalpreet Khaira waren aangeworven voor een baan als landarbeider op PEI, bij een bedrijf genaamd Atlantic Canada Nurseries, in Belle River, PEI. betaal Khaira $ 50.000 in termijnen.

Nadat hij bij PEI was aangekomen, werd de werknemer naar Atlantic Canada Nurseries gebracht en “was geschokt toen hij zag dat er geen bedrijf was, een volledig vlak terrein en slechts één huis op het land … Het was geen kwekerij”, aldus het document.

Kamalpreet Khaira vertelde de arbeider dat hij eigenaar was van zowel de kwekerij als van Canadian Nectar Products, en dat de arbeider in de appelboomgaarden van CNP tewerkgesteld kon worden. Khaira vertelde de arbeider dat hij zou moeten verbergen dat hij appels aan het plukken was en niet voor de kwekerij werkte, volgens de aantijgingen in het huiszoekingsbevel.

Klachten over betalingen

Sommige werknemers vertelden onderzoekers dat Canadian Nectar Products van hen eiste dat ze de kosten van vliegtickets voor hun vluchten naar Canada terugbetaalden, in tegenstelling tot wat hen beloofd was – en wat wordt vereist van bedrijven die deelnemen aan het programma voor tijdelijke buitenlandse werknemers. In andere gevallen betaalde het bedrijf de reiskosten naar verluidt niet terug aan de werknemers, zoals beloofd.

Een klager vertelde de onderzoekers dat hij elke twee weken $ 1.200 moest betalen aan Canadian Nectar Products. In ruil daarvoor ontving de persoon een cheque van $ 980, ongeacht of er in die tijd in ploegendienst was gewerkt.

Een van de boomgaardrijen bij Canadian Nectar Products. (Al MacCormick/CBC)

Een andere klager bracht Immigration, Refugees and Citizenship Canada op de hoogte en zei dat ze psychisch en financieel werden mishandeld. IRCC verleende klager een open werkvergunning, waardoor ze werk konden zoeken bij een andere werkgever.

Een veelgehoorde angst onder klagers, volgens het document, was hoe hun arbeidsstatus van invloed zou kunnen zijn op pogingen om een ​​permanente verblijfsvergunning in Canada te verkrijgen. Ze waren bang om naar huis te worden gestuurd en voelden de druk om te voldoen aan de eisen van de bedrijven om in Canada te blijven.

Arbeidsvoorwaarden geschetst

Volgens het huiszoekingsbevel onderzochten CBSA-onderzoekers de zakelijke activiteiten van Island Gold Honey van 30 april 2020 tot 21 juni 2022.

In oktober 2020 ontving Island Gold Honey goedkeuring voor werkvergunningen voor 27 landarbeiders en drie boerderijtoezichthouders. De vergunningen waren twee jaar geldig. De landarbeiders moesten 40 uur per week werken voor $ 12,85 per uur. De supervisors zouden $ 16,84 per uur worden betaald.

CBSA-onderzoekers waren geïnteresseerd in de zakelijke activiteiten van Canadian Nectar Products gedurende een periode van vijf jaar, van 28 februari 2017 tot 21 juni 2022.

In 2017 ontving Canadian Nectar Products goedkeuring voor werkvergunningen om één kantoorsecretaris, 30 landarbeiders en 15 boerderijsupervisors in dienst te nemen. Het loon varieerde van $ 11,25 per uur voor een arbeider tot $ 19,50 per uur voor de secretaresse.

In 2019 kreeg het bedrijf goedkeuring voor een werkvergunning voor een marketingmanager die $ 40 per uur zou krijgen voor negen maanden werk. In juni en juli 2020 kreeg het bedrijf goedkeuring om 15 boerderijtoezichthouders en een marketingmanager aan te nemen.

Canadian Nectar Products is in 2013 op PEI opgericht. (Al MacCormick/CBC)

In december 2021 voerden CBSA-onderzoekers van PEI “drive-bys” uit bij Island Gold Honey en Canadian Nectar Products. De onderzoekers meldden geen bewijs van werkzaamheden op de locaties die onder toezicht stonden, ondanks de beweringen van bedrijven dat er fulltime personeel op het terrein tewerkgesteld was.

CBSA-onderzoekers voerden ook toezicht uit:

  • buiten de kantoren van CWC Immigration Solutions in een strip mall in Brampton, Ont.
  • op het kantoor van Aton Gateway Business Solutions op 535 North River Rd. in Charlottetown.
  • op een kantoor in de Down East Mall in Montague dat ogenschijnlijk werd bezet door Canadian Nectar Products, Atlantic Canada Nurseries en 102045 PEI Inc., ook wel bekend als Fruits Canada.

Ook werden voertuigen doorzocht

CWC Immigration Solutions is het onderwerp geweest van “verschillende klachten bij CBSA”, aldus het huiszoekingsbevel.

Doorzoekingen van zeven voertuigen werden goedgekeurd:

  • een Ford F-150 pick-up truck met PEI-kentekenplaten van CWC Immigration Solutions.
  • een Ford Explorer van Canadian Nectar Products.
  • een Infiniti uit 2006 van Fruits Canada.
  • een Dodge Ram met kentekenplaten uit Alberta, eigendom van Roger O’Neill.
  • een witte Mercedes uit 2021 met kentekenplaten uit Ontario, eigendom van CWC Immigration Solutions.
  • een Dodge Grand Caravan.
  • een Toyota Rav 4, eigendom van personen wier namen in het document zijn geredigeerd.

Onderzoekers zeggen dat ze ook informatie van de federale overheid hebben ontvangen via Service Canada; Werkgelegenheid en sociale ontwikkeling Canada; en Immigratie, Vluchtelingen en Burgerschap Canada. Ze vertrouwden ook op informatie van FINTRAC, een federaal agentschap dat is opgericht om het witwassen van geld en andere financiële criminaliteit te bestrijden.

Leave a Comment