Rapport constateert dat NWSL-misbruik meer wijdverbreid was dan gedacht

Dit is een verhaal in ontwikkeling en zal worden bijgewerkt.

Misbruik en wangedrag waren zowel alomtegenwoordig als systemisch op de hoogste niveaus van het professionele vrouwenvoetbal, en de bestuursorganen van de sport en teammanagers negeerden herhaaldelijk waarschuwingen of bestraften coaches die spelers misbruikten, volgens een onderzoeksrapport dat maandag werd vrijgegeven door de Amerikaanse voetbalfederatie.

Uit het onderzoek van een jaar door Sally Q. Yates, de voormalige waarnemend procureur-generaal, bleek dat enkele van de beste coaches van het spel het onderwerp waren van talloze beschuldigingen van seksueel wangedrag, waaronder enkele die niet eerder openbaar zijn gemaakt. De coaches leunden ook op wrede coachingstactieken, ontdekte Yates, waaronder ‘meedogenloze, vernederende tirades; manipulatie die ging over macht, niet over het verbeteren van prestaties; en vergelding tegen degenen die probeerden naar voren te komen.”

“Spelers beschreven een patroon van seksueel geladen opmerkingen, ongewenste seksuele toenaderingen en seksuele aanrakingen en gedwongen geslachtsgemeenschap”, schreef Yates in de samenvatting van haar rapport.

US Soccer heeft Yates vorig jaar ingehuurd om onderzoek te doen naar aanleiding van berichten in The Washington Post en The Athletic over wijdverbreide beschuldigingen van misbruik tegen coaches in de National Women’s Soccer League.

“Ons onderzoek heeft een competitie aan het licht gebracht waarin misbruik en wangedrag – verbaal en emotioneel misbruik en seksueel wangedrag – systemisch waren geworden en meerdere teams, coaches en slachtoffers omvatte”, stelt het rapport. “Misbruik in de NWSL is geworteld in een diepere cultuur in het vrouwenvoetbal, te beginnen in jeugdcompetities, die verbaal gewelddadige coaching normaliseert en de grenzen tussen coaches en spelers vervaagt. De verbale en emotionele mishandeling die spelers in de NWSL beschrijven, is niet alleen ‘stoere’ coaching. En de betrokken spelers zijn geen krimpende viooltjes. Ze behoren tot de beste atleten ter wereld.”

Yates ontdekte ook dat de powerbrokers van de sport de spelers herhaaldelijk in de steek lieten door rode vlaggen te negeren en klachten af ​​te wijzen. Zowel de NWSL als het Amerikaanse voetbal “lijken prioriteit te hebben gegeven aan de bezorgdheid over juridische blootstelling aan rechtszaken door coaches …. over de veiligheid en het welzijn van spelers”, schreef ze.

Rory Dames werd decennia geleden beschuldigd van wangedrag. Hij coachte zich hoe dan ook een weg naar bekendheid.

“[T]hey hebben ook geen basismaatregelen genomen om dit te voorkomen en aan te pakken, hoewel sommige leiders persoonlijk de noodzaak van bescherming op de werkplek erkenden”, stelt het rapport. “Als gevolg daarvan verhuisden beledigende coaches van team naar team, witgewassen door persberichten waarin ze werden bedankt voor hun service.”

Hoewel verschillende beschuldigingen van misbruik en wangedrag openbaar zijn gemaakt in mediaberichten, begint het rapport van Yates met een eerder niet bekendgemaakte beschuldiging waarbij Christy Holly, de mannelijke voormalige hoofdcoach van Racing Louisville FC, betrokken is. Volgens het rapport vroeg Holly in april 2021 om een ​​één-op-één filmsessie met speler Erin Simon.

“Ze wist wat ze kon verwachten”, staat in het rapport. “Toen ze aankwam, herinnert ze zich dat Holly zijn laptop opende en aan de gamefilm begon.”

De coach vertelde Simon dat hij van plan was haar aan te raken voor elke slechte pass, volgens het rapport van Yates, en “duwde zijn handen in haar broek en in haar shirt.”

“Ze probeerde haar benen stevig over elkaar te slaan en hem weg te duwen, lachend om hem niet boos te maken”, staat in het rapport. “De video eindigde en ze vertrok. Toen haar teamgenoot haar oppakte om naar huis te rijden, barstte Simon in huilen uit.”

Volgens het rapport weigerde de organisatie in Louisville om onderzoekers te helpen met informatie over Holly’s tewerkstelling, wijzend op geheimhoudings- en minachtingsovereenkomsten die met Holly waren ondertekend. Louisville heeft Holly op 30 augustus 2021 abrupt ontslagen, maar heeft nooit de omstandigheden rond zijn ontslag bekendgemaakt. “Als gevolg hiervan is Holly’s wangedrag grotendeels onbekend gebleven, ook voor iedereen die hem als coach in dienst zou willen nemen”, aldus het rapport.

“Er zijn te veel atleten die nog steeds in stilte lijden omdat ze bang zijn dat niemand hen zal helpen of horen”, zei Simon maandag in een verklaring. “Ik weet het, want zo voelde ik me.”

Het rapport was gebaseerd op interviews met meer dan 200 mensen, waaronder meer dan 100 spelers, plus coaches, eigenaren en frontofficemedewerkers van 11 huidige en voormalige teams. Maar het team van Yates stuitte op verschillende obstakels.

Louisville blokkeerde zowel huidige als voormalige werknemers om met onderzoekers over Holly te praten, aldus het rapport. De Portland Thorns, wiens coach, Paul Riley, is beschuldigd van het misbruiken van spelers, “bemoeien zich met onze toegang” tot getuigen en “hebben misleidende juridische argumenten naar voren gebracht in een poging ons gebruik van relevante documenten te belemmeren”, aldus het rapport. En de Chicago Red Stars, wiens coach, Rory Dames, is beschuldigd van het mishandelen van prof- en jeugdspelers, “stelden de productie van relevante documenten onnodig uit in de loop van bijna negen maanden”, stelt het rapport. Sommige getuigen, zoals Jeff Plush, de voormalige NWSL-commissaris, reageerden niet op de onderzoekers.

Het rapport richt zich grotendeels op Holly, Riley en Dames, waarin beschuldigingen van seksueel wangedrag, beledigend gedrag en dwangtactieken worden beschreven.

Tijdens zijn tijd als hoofdcoach van de Thorns, “achtervolgde Riley” speler Meleana Shim maandenlang, volgens het rapport, “en [her] nadat ze zijn avances had afgewezen.” Het team deed onderzoek en de NWSL was op de hoogte van de beschuldigingen, maar hij mocht het team verlaten en een andere coachingbaan in de competitie aannemen zonder dat de wandaden openbaar werden. Het rapport beschrijft ook een seksuele relatie, voor het eerst gerapporteerd door The Athletic, die Riley zou hebben gehad met een andere speler, Sinead Farrelly, en merkte op dat de NWSL een klacht die ze in 2021 had ingediend, niet heeft onderzocht.

Zowel US Soccer als de NWSL waren al in 2014 op de hoogte van anonieme spelersenquêtes waarin spelers zeiden dat Riley “verbaal grof”, “seksistisch” was.[t]’ en ‘destructief’, stelt het rapport. Geen van beide organisaties handelde naar die klachten, volgens het rapport, dat het gedrag van Riley – dat naar verluidt verzorgingsgedrag, nachtelijke sms’jes met spelers en flirterige opmerkingen omvatte – een ‘open geheim’ noemt.

De klacht van Shim werd in 2015 ontvangen en US Soccer ontving verdere waarschuwingen over Riley in 2018 en 2019, toen hij in aanmerking kwam voor de baan als hoofdcoach van het Amerikaanse vrouwenteam.

Yates ontdekte dat de NWSL in het voorjaar van 2021 een reeks van vier klachten over Riley ontving. “De League negeerde de klachten grotendeels, en in plaats daarvan probeerde NWSL-commissaris Lisa Baird, weken voor de publicatie van het artikel in The Athletic, actief te voorkomen dat Riley ontslag zou nemen. zijn woede over het schema na het seizoen”, staat in het rapport.

Spelersenquêtes in 2014 en 2015 bevatten ook beschuldigingen dat Dames “beledigend” en “onprofessioneel” waren en waarschuwden dat spelers niet “zo eerlijk zouden zijn uit angst”, aldus het rapport. Spelers van het nationale team klaagden bij de voormalige Amerikaanse voetbalpresident Sunil Gulati en Jill Ellis, de voormalige hoofdcoach van het nationale team, dat Dames “een vijandige omgeving voor spelers creëerden”.

‘Niemand geeft erom’: NWSL-spelers zeggen dat US Soccer niet heeft gehandeld op grond van misbruikclaims tegen Red Stars-coach

Maar toen de feedback werd gedeeld met Arnim Whisler, de eigenaar van de Red Stars, zei hij dat de spelers van het nationale team wilden dat “deze competitie zou sluiten” en gewoon een “bijl om te malen” hadden met Dames”, aldus het rapport. nam abrupt ontslag bij de Red Stars afgelopen november, twee dagen na coaching in het NWSL-titelspel, terwijl The Post zich voorbereidde om een ​​verhaal te publiceren waarin de aantijgingen van spelers tegen hem worden beschreven. Dames hebben volgens het rapport van Yates nooit een achtergrondcontrole ondergaan van wangedrag als jeugdtrainer in de jaren negentig.

Holly mocht ook een andere coachingbaan volgen, ondanks eerdere beschuldigingen van misbruik. Hij werd volgens het rapport gedwongen Sky Blue Football Club halverwege het seizoen 2016 te verlaten vanwege zijn ‘verbale misbruik’ en zijn ‘relatie met een speler’. Maar de details werden nooit openbaar en Holly ging verder met het uitvoeren van contractwerk voor US Soccer, coaching met de onder-17 en onder-23 teams.

Die ervaring hielp Holly om in 2020 de coachingbaan in Louisville te bemachtigen, waar hij, volgens het rapport van Yates, ‘hetzelfde patroon van wangedrag herhaalde’.

Volgens het rapport stuurde hij Simon expliciete foto’s. Hij verzocht haar om naar zijn huis te komen om de game-film te bekijken, “en liet in plaats daarvan haar pornografie zien, masturberend voor haar voordat ze wegging”, aldus het rapport.

“De bevindingen van dit onderzoek zijn hartverscheurend en zeer verontrustend”, zei de Amerikaanse voetbalpresident Cindy Parlow Cone in een verklaring. “Het beschreven misbruik is onvergeeflijk en hoort op geen enkel speelveld, in een trainingsfaciliteit of op de werkplek.”

Het misbruikschandaal van de NWSL explodeerde vorig jaar in de publieke belangstelling nadat de berichten in The Post en The Athletic spelers ertoe brachten actie te eisen van voetbalfunctionarissen. Games werden geannuleerd, vijf van de 10 coaches van de competitie namen ontslag of werden ontslagen en Baird, de voormalige commissaris van de NWSL, nam ontslag. In de nasleep ervan schakelde US Soccer Yates en haar advocatenkantoor King & Spalding in oktober 2021 in om het te onderzoeken.

De NWSL en de spelersvakbond hebben het advocatenkantoor Covington en Burling afzonderlijk in de arm genomen om te onderzoeken. Vroege bevindingen van dat lopende onderzoek hebben al geleid tot tijdelijke schorsingen voor Houston Coach James Clarkson, Orlando Coach Amanda Cromwell en Orlando assistent-coach Sam Greene.

Het rapport van Yates vermeldt talrijke systemische problemen die spelers in de weg stonden om misbruik te melden: de competitie had tot vorig jaar geen anti-intimidatiebeleid. De meeste teams hadden geen personeelsafdeling. Tot afgelopen herfst was er geen onafhankelijke, anonieme meldlijn. En de competitie en US Soccer hadden niet iemand in de staf die verantwoordelijk was voor de veiligheid van spelers.

Het rapport benadrukte ook culturele problemen die nog steeds voorkomen in het vrouwenvoetbal, te beginnen bij de jeugd. Het rapport stelt dat spelers, coaches en staf “geconditioneerd waren om als jeugdspelers misbruik van coachinggedrag te accepteren en erop te reageren. Tegen de tijd dat ze het professionele niveau bereiken, erkennen velen het gedrag niet als beledigend.”

Verder merkte het op dat de competitie pas in 2018 een anti-verbroederingsbeleid heeft aangenomen en dat de intieme relaties tussen coaches en spelers “genormaliseerd” zijn. Het merkte op dat coaches als Riley, Dames en Holly allemaal met voormalige spelers trouwden.

Het Yates-rapport bevat een reeks aanbevelingen, hoewel het erop wijst dat US Soccer beperkte bevoegdheden heeft over competitie- en teamactiviteiten. Het rapport dringt er bij teams op aan om wangedrag nauwkeurig bekend te maken en uit te leggen om te voorkomen dat andere teams coaches inhuren en suggereert dat US Soccer meer betrokken is bij het licentieproces, wat zou kunnen helpen “problematische coaches uit te roeien”.

US Soccer zou de NWSL moeten verplichten om tijdig onderzoek te doen naar beschuldigingen van wangedrag, en medewerkers van de competitie en het team moeten verplicht worden hieraan deel te nemen. Het rapport beveelt ook training aan voor spelers en coaches en rollen gewijd aan de veiligheid van spelers op team-, competitie- en federatieniveau.

Het rapport deed geen aanbevelingen voor werkgelegenheid, en merkte op dat Riley, Dames en Holly allemaal uit de NWSL zijn. Maar Yates drong er bij US Soccer wel op aan stappen te ondernemen “om hun toekomstige deelname aan het USSF-landschap te voorkomen”.

Evenzo hebben zowel US Soccer als NWSL nieuwe leiderschapsteams, maar het rapport merkt op dat veel teameigenaren aan de macht blijven. “Daarom raden we de NWSL aan, die het gezag heeft over NWSL-teams, -eigenaren en -personeel, om te bepalen of disciplinaire maatregelen passend zijn voor een van deze eigenaren of teammanagers, in het licht van onze bevindingen en de bevindingen van de NWSL/NWSLPA Gezamenlijk onderzoek’, staat in het rapport.

Een NWSL-woordvoerder reageerde niet direct op een verzoek om commentaar.

US Soccer zei dat het onmiddellijk zal beginnen met het implementeren van de aanbevelingen van Yates. De organisatie zal een bureau van Participant Safety oprichten, records uit de SafeSport-database publiceren en minimumnormen opleggen voor achtergrondcontroles van jeugdvoetbal tot de hoogste niveaus van de sport. Het zal ook een commissie instellen die zich zal concentreren op de uitvoering van deze aanbevelingen, onder leiding van Danielle Slaton, de voormalige USWNT-speler, met een actieplan dat tegen eind januari 2023 moet worden ingediend.

“US Soccer en de hele voetbalgemeenschap moeten het beter doen,” zei de USSF’s Cone, een voormalig speler van het Amerikaanse nationale vrouwenteam, “en ik heb er vertrouwen in dat we dit rapport en de aanbevelingen kunnen gebruiken als een cruciaal keerpunt voor elke organisatie die de veiligheid van spelers moet waarborgen. We hebben veel werk te doen en we zijn vastbesloten om dat werk te doen en verandering te brengen in de hele voetbalgemeenschap.”

Leave a Comment